Vijesti

Najava – Dan žena u Kulturnom centru

04/03/2015

Udruga Bistrajnski potepuhi i Općina Bistra pozivaju Vas da zajednički proslavimo međunarodni praznik Dan žena.
Tim povodom u petak 6.ožujka u Kulturnom centru Bistra, s početkom u 20 sati, bit će održana poetsko glazbeno koncertna večer „Kao breza milo moje“, u izvođenju Koncert Tria „Duo“ iz Zagreba.
Napominjemo, kako će se navedeno događanje održati besplatno, odnosno bez prodaje ulaznica, kao prigodni poklon organizatora svim bistranskim ženama.

 Skupština Kulturno-umjetničkog društva Bistra

02/03/2015

U Društvenom domu u Gornjoj Bistri u subotu 21. veljače održana je Skupština Kulturno-umjetničkog društva Bistra. Osim što se na Skupštini odlučivalo o novom vodstvu KUD-a, na istoj su usvojene statutarne promjene sukladne odredbama novog Zakona o udrugama.
U narednom četverogodišnjem razdoblju, KUD Bistra vodit će novoizabrana predsjednica Mirjana Bogdan. Nakon osmogodišnjeg vodstva Marije Bažulić i stvaranja visoke izvođačke kvalitete svih sekcija Društva, nova predsjednica izrazila je uvjerenje da će Društvo nastaviti raditi na unapređenju kvalitete rada Društva, te daljnjem postizanju visokih rezultata na domaćoj i međunarodnoj folklornoj sceni.

 Nogomet – Bistra pobjedom krenula u proljetni dio sezone

28/02/2015

Ovoga vikenda Druga HNL krenula je u nastavak natjecateljske sezone, odigravanjem 19. kola, u kojem je Bistra na domaćem terenu ugostila zagrebački Hrvatski dragovoljac i ubilježila vrijednu pobjedu 1 : 0.
U borbenoj utakmici pobjeda je pripala boljoj Bistri, koju su ovoga puta do pobjede predvodili povratnik u redove Bistre Golub, oporavljeni kapetan Novosel, te novopridošli Pilčić, koji se bistranskoj publici predstavio odličnom igrom i zlata vrijednim pogotkom.
S osvojenim novim bodovima Bistra se i nadalje nalazi na 10. mjestu natjecateljske ljestvice s ukupno osvojenih 18 bodova, odnosno sa šest bodova više od posljednjeg Lučkog i sa samo bodom zaostatka za Hrvatskim dragovoljcem, od kojega Bistrani imaju i odigranu utakmicu manje.
Dobro raspoloženje zahvaljujući odličnom ulasku u nastavak sezone nogometaši Bistre podijelili su sa svojom vjernom publikom, koja je i ovoga puta, kao i gostujuća publika iz Zagreba, bila počašćena prigodnim sponzorskim gablecom, ovoga puta u izvedbi Ugostiteljstva Špiro iz Donje Bistre.

 Predsjednik NK Bistre Marolt – Bistra ostaje drugoligašem

28/02/2015

Ovoga vikenda započinje proljetni dio natjecanja Druge HNL, u kojem pred bistranskim nogometašima predstoji borba za očuvanje drugoligaškog statusa.
Na otvorenju proljetnog dijela sezone Bistra u nedjelju dočekuje zagrebački Hrvarski dragovoljac, čija utakmica je zakazana u 15 sati. U protekloj zimskoj pauzi momčad Bistre doživjela je brojne promjene, igrački sastav osnažen je s novih 16 igrača, od kojih izdvajamo povratnike Strjačkog i Goluba, te novopristigle Pilčića, Turkalja i Pejića, a veliko pojačanje bit će i od ozljede oporavljeni Novosel, koji nije nastupio još od šestoga kola.
Na trenerskoj klupi su Alen Horvat, negdašnji trener Rijeke i Pomorca, i njegov pomoćnik Bernard Gulić, a o optimizmu pred nastavak natjecanja predsjednik kluba Jadranko Marolt govori –
- Bistra u nastavak prvenstva ulazi u boljem izdanju od jesenskoga, pa uopće ne sumnjam u očuvanje drugoligaškog statusa, a da bi nam isto bilo lakše ostvariti važna je i pomoć naše vjerene publike, čiju pomoć očekujemo već ove nedjelje.Ljubljana 1. Orient Cup 2015.

25/02/2015

U subotu dana 21.02.2015 god održao se po prvi puta međunarodni taekwondo turnir pod organizacijom TK kluba ORIENT iz Ljubljane.
Nastupilo je preko 200- tinjak  natjecatelja te 23 klubova  iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije. Taekwondo klub Bistra sa 7 svojih natjecatelja sa zadovoljstvom je podržala i nastupila na 1. ORIENT KUPU gdje su ostvareni odlični rezultati.
Dora Troha        zlato te proglašena njabolja mlađa kadetkinja na turniru.
Jan Flegar         zlato
Ena Veverec      zlato
Filip Marković    zlato
Patrik Ivanković  srebro
Rea Minković     broncaArhiva

Objave

Osposobljavanje poljoprivrednika za rad na poljoprivrednoj mehanizaciji

03/03/2015

Odredba članka 5. stavka 1. Pravilnika o Upisniku poljoprivrednih gospodarstava („Narodne novine“, broj 76/11 i 42/13), propisuje da su nositelj i članovi OPG-a punoljetne osobe koje stalno i/ili povremeno rade na gospodarstvu te su članovi istog kućanstva i imaju prebivalište na istoj adresi. Prema navedenom, kada kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) nema radnog odnosa između poslodavca i radnika, na takav OPG ne primjenjuju se odredbe Zakona o zaštiti na radu („Narodne novine“, broj 71/14, 118/14 i 154/14) i propisa zaštite na radu te ne postoji obveza osposobljavanja nositelja ili članova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za rad na traktoru, priključnim strojevima, kombajnu te ostalim poljoprivrednim strojevima i alatima koje koriste na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu kao i u slučaju da svoje usluge pružaju drugim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Međutim, ako OPG zaposli radnike, tada se na OPG primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti na radu i propisa zaštite na radu. Ova obiteljska gospodarstva obvezna su izraditi procjenu rizika, osposobiti radnike za rad na siguran način te ispuniti i ostale obveze zaštite na radu.Obavijest poljoprivrednicima - podnošenje jedinstvenih zahtjeva za plaćanja kreće sredinom ožujka

02/03/2015

Obavještavamo korisnike izravnih plaćanja u poljoprivredi da će podnošenje jedinstvenih zahtjeva za plaćanja iznimno u 2015. godini, umjesto 1. ožujka kako je bila praksa dosadašnjih godina, započeti sredinom ožujka.    
S obzirom da će se u 2015. godini po prvi puta jedinstveni zahtjevi za plaćanja podnositi i za agro-okolišne mjere iz Programa ruralnog razvoja, za koje se odobrenje Europske komisije očekuje sredinom ožujka, odlučeno je da se zbog jednostavnijeg postupka podnošenja cjelovitog jedinstvenog zahtjeva za plaćanja odgodi početak zaprimanja zahtjeva.   
Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je i nadalje 15. svibnja 2015. tako da će korisnici plaćanja u poljoprivredi imati dovoljno vremena da pravodobno podnesu svoje zahtjeve. Odluka o otvaranju ceste

20/02/2015Obavijest poljoprivrednicima - započela isplata izravnih potpora

18/02/2015

Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započelo je danas, 16. veljače 2015., s isplatom prvog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2014. godinu, a u narednim danima ukupno će biti isplaćeno 1,5 milijardi kuna.
Od ovog novca, oko 80 posto odnosno 1,2 milijardi kuna, je novac koji će Hrvatska povući iz proračuna Europske unije, dok je ostatak iz nacionalnog proračuna.  U prvom dijelu isplate koja kreće danas, prosječno će biti isplaćeno oko 50 posto prava na plaćanja. Radi pojašnjenja, također naglašavamo, da će u prvom dijelu isplate po hektaru biti isplaćeno oko 1.000 kuna.
Ministarstvo poljoprivrede u nekoliko je navrata najavilo da će isplata potpora krenuti tijekom veljače, a obzirom na ogroman interes javnosti i proizvođača želimo još jednom naglasiti da će sve isplate biti obavljene u narednim danima. Na ovaj način će poljoprivredni proizvođači imati mogućnosti da pravovremeno krenu u pripremu proljetne sjetve.
Hrvatski poljoprivredni proizvođači ove će godine dobiti ukupno oko 3 milijarde kuna za izravne potpore što je 800 milijuna kuna više nego što je isplaćeno prošle godine.
U drugom dijelu isplate koja će, kao i u drugim zemljama EU, biti isplaćena do kraja lipnja isplatit ćemo preostali iznos za proizvodnu 2014. godinu.ZAPREŠIĆ - TRIBINA ZA GRAĐANE - KAKO DO BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA ENERGETSKU OBNOVU

16/02/2015

Energetskom obnovom vašeg doma možete uštedjeti od 30 do 60% na režijama, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Znate li da za takvu obnovu vaše kuće ili zgrade možete dobiti bespovratna sredstva?
Osim energetske obnove kuća i zgrada za građane će biti dostupna sredstva za brojne druge programe, poput sufinanciranja nabave energetski učinkovitijih vozila i kućanskih uređaja, a sve te informacije biti će dostupne na tribini za građane koja će se održati u srijedu  18. veljače 2015. u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću, Trg žrtava fašizma 11, s početkom u 18:00 sati.
Na tribini će ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te će biti na raspolaganju za pitanja građana.Arhiva

Bistranska 98, Poljanica Bistranska
10298 Bistra

Tel: +385 (0)1 3390 039
Fax: +385 (0)1 3357 462

E-mail: opcina-bistra@bistra.hr
www: www.bistra.hr