Vijesti

IV. Berba grožđa "Kak su brali naši stari"

02/09/2014

Turistička zajednica “Savsko-sutlanska dolina i brigi" Vas poziva na već tradicionalnu berbu grožđa "Kak su brali naši stari" koja će se održati 13.09. (subota) u 11.00 sati. Polazak je ispred Muzeja Brdovec u pravcu prema Mariji Gorici do vinogradarskog imanja u Bobovcu uz bogati kulturno-umjetnički program!!

 



NK Bistra – povijesna utakmica i prvi drugoligaški bodovi

01/09/2014

U povijesnom prvom drugoligaškom nastupu pred svojom publikom nogometaši Bistre prikazali su odličnu igru i ostvarili prvu pobjedu, izborenu protiv sisačke Segeste rezultatom 2 : 0.
Prvi zgoditak za Bistru postigao je Garić iz kaznenog udarca u 38. minuti prvog poluvremena, da bi konačni rezultat postavio Filipović u 87. minuti susreta.
Požrtvovna igra i zalaganje, te osvojeni prvi vrijedni bodovi, u potpunosti su zadovoljili okupljenih tisuću gledatelja, koji su osim u nogometu uživali i u odlično uređenom stadionu, za koji je uprava Bistre primila niz pohvala od brojnih gostiju, uzvanika i publike.
I, kako je to već uobičajeno u ovakvim prilikama u Bistri – sportska događanja upotpunjena su proslavom uspjeha, uz neizostavne bistranske tamburaše i pjesmu, koji su potrajali do dugo u noć.

 



Bistra - Segesta

31/08/2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 



KUD Bistra u Nizozemskoj!

31/08/2014

Ljeto u 2014. godini za članove KUD-a Bistra bilo je itekako radno. Još početkom godine saznali smo da u srpnju putujemo u Odoorn, malo mjesto pokraj Emmena, na krajnjem jugoistoku Nizozemske. U tom se mjestu već godinama održava SIVO, festival folklora.
Svi smo bili jako uzbuđeni, ali svjesni činjenice da idemo na jedan važan festival, gdje će nas se promatrati, paziti na svaki naš korak i htjeli smo se što bolje pripremiti. Tijekom srpnja probe su bile intenzivne, u nekim trenutcima čak i previše intenzivne. Probe su bile gotovo svaki dan, vani je bilo vruće, svi smo željeli dati sve od sebe, ali snage je polagano nestajalo. Onu nedjelju prije puta, kada nam je naš zamjenski voditelj Filip Prelec rekao da je to zadnja proba bili smo presretni. Međutim, Filip nas je prešao – odmah je nadodao: zadnja proba u Hrvatskoj. A znali smo da se Filip ne šali jer su probe usred grada, na cesti, u velikim trgovačkim centrima, na parkiralištima, najdraža Filipova mjesta za istančavanje koraka, glasa i instrumenata do savršenstva. Nije nam preostalo ništa drugo, nego naspavati se, pripremiti stvari i sebe i krenuti u pustolovinu!
Biti u Nizozemskoj, a ne otići do Amsterdama bila bi prava šteta. Odluka je pala da odmah, prvi dan našega sedmodnevnog putovanja, svratimo do nizozemskoga glavnog grada. Put je bio naporan. Autobusom smo se do Amsterdama vozili otprilike 18 sati. Da si skratimo to dugačko vrijeme, pjevali smo, svirali, plesali, smišljavali koreografije, kartali belu na našim, već standardnim, bus-stolovima.

Biciklistima se nije nazirao kraj, turista je bilo puno. Amsterdam nas je pozvao da potrošimo koji eurić pa su male trgovine s nizozemskim suvenirima bile „napadnute“ Bistranima. Neki su bili hrabri i krenuli u muzej voštanih figura Madame Tussauds, ali nedostatak vremena i ogroman red za kupnju karata prisilili su ih da se vrate na pravi put – put za Odoorn. 

Dočekali su nas domaćini festivala koji su nam uputili par prigodnih riječi, iznijeli pravila kojih smo se u narednim danima morali pridržavati i prepustili su nas u ruke naših domaćina. Tih 5 dana što su se naše zamjenske obitelji brinule o nama, bilo je predivnih 5 dana ispunjenih smijehom, šetnjama, izletom u holandsku Veneciju, živopisni mali gradić na rijeci povezan mostićima, pričama, upoznavanjem kultura i mnogim drugim lijepim trenutcima.
Više od 2000 ljudi, na čelu s impresarijem SIVO Festivala, Geertom Njihofom, ustalo je i zapljeskalo nam nakon subotnjeg nastupa. Bio je to prvi put da nastupamo na tako dotjeranoj pozornici, pred tolikim auditorijem.  Val emocija  na pozornici i iza nje bio je nezaustavljiv – suze su tekle kao u potocima!
Imali smo po 2 nastupa na dan, probe između njih, druženja s drugim nacijama. Jedan smo dan nadjačavali snage, a drugi dan udružili instrumente i glasove. Na festivalu je bilo sudionika iz još 11 različitih zemalja, a zadnji dan, na završnom mimohodu, prilikom puštanja zastava sudionika festivala, članovi skupine iz Slovenije počeli su pjevati našu poznatu pjesmu „Ružo crvena“ pa smo im se, naravno, pridružili. Odoljeti nisu mogli Ukrajinci i Izraelci, s kojima smo iz pjevnih voda prešli u plesne i na tako spontani , internacionalni način, završili to naše SIVO druženje.
Naš zamjenski voditelj, Filip Prelec, bio je i više nego zadovoljan našim nastupima. Znali smo da smo na kraju odradili dobar posao, ali koliko dobar nismo znali. Sve do oproštajnog trenutka s impresarijem festivala. Gosp. Geert Nijhof bio je oduševljen našom izvedbom. Rekao nam je da je očekivao puno od nas, a da smo uspjeli dati i više. Pohvalio nas je i zahvalio nam na tako dobirm nastupima. Naglasio je da je jako sretan što smo bili sudionici festivala i da imamo njegovu osobnu preporuku za bilo koji drugi folklorni festival. Velika nam je čast bila čuti te riječi. Srce je htjelo iskočiti, opet smo se samo svi gledali i plakali od sreće i ponosa.
Moramo naglasiti da su nam u svemu pomogli i boravak nam uljepšali naše nizozemske obitelji i domaćini festivala. Osobito nam je drago bilo kad smo saznali da imamo i svog prevoditelja, Michela. Bez njih festival ne bi bio takav jer su festivalu dali dušu. Osvojili su nas svojom toplinom i srdačnošću na kojoj im i ovim putem zahvaljujemo.
Jesen je na vratima, mi na kolektivnom godišnjem odmoru. Rujan nam je već radni, i to u susjednoj nam Sloveniji. Sve što nam predstoji saznat ćemo u hodu, pripremati se i uživati!



Plitvica – Bistra 1 : 7

29/08/2014

Ove srijede u kup natjecanju nogometaši Bistre gostovali su u Gojancu, u okolici Varaždina, gdje su odmjerili snage s tamošnjim četvrtoligašem, a čija utakmica je završila uvjerljivom pobjedom Bistrana. Ovom pobjedom Bistra je ostvarila plasman u šesnaestinu finala kup natjecanja, a ista je, ujedno, i odlična najava nedjeljnog trećeg kola 2. HNL, u kojem Bistra očekuje sisačku Segestu i priželjkuje prvu drugoligašku pobjedu.
A, kako je do prve domaće utakmice ostalo svega nekoliko dana ubrzani su radovi na posljednjem „glancanju“ ukupne infrastrukture sportskog centra; asfaltirani su pristupni putevi do svih tribina, na zgradi doma užurbano se privodi kraju više građevinskih radova, a na igralištu je postavljen i novi semafor.

 



Arhiva

Objave

Vozači oprez!

31/08/2014

Bliži se početak nove školske godine, a to je znak vozačima na povećani oprez u vožnji jer će se u prometu naći i velik broj školaraca. To vrijedi za sve prometnice u naseljima, a osobito za vožnju ulicama gdje se nalaze škole. U blizini škola će se kretati, više nego dosad, učenici koji su samo djelomično usredotočeni na školu i odgovorno ponašanje u prometu, a drugim, možda i većim dijelom, još uvijek „žive“ u bezbrižnom odmoru.

Zbog toga vozači mogu očekivati više neopreznog pretrčavanja ceste, iskakanja djece pred vozila i slično ponašanje koje može imati teške posljedice. Oprez je osobito važan zbog prvašića, učenika koji puni uzbuđenja kreću u prvi razred osnovne škole i po prvi puta nalaze se na putu u/iz škole. Većina od njih bit će u pratnji roditelja ili ostalih članova obitelji, ali oprez vozača nikad nije suvišan.

Izvor: HAK



Obavijest o obustavi isporuke električne energije 28.08.2014

27/08/2014

Dana 28.(četvrtak) 08.2014. godine u vremenu od 08:00 do 11:00 sati zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bit će bez isporuke električne energije slijedeće ulice u naselju:

-Jarek

Jarek Gornji 1-7, 21-39a, 2-22
Hlašćeva cijela    
Šešekova 2
Repinjak cijela

 

Dana 28.(četvrtak) 08.2014. godine u vremenu od 12:00 do 15:00 sati zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bit će bez isporuke električne energije slijedeće ulice u naselju:

-Novaki

Podgorska 69-133, 66-134
Ivana Gorana Kovačića 1-19, 2-18
Vinodolski Put  cijela
Molbice  cijela

-Seversko selo

Podgorska 141-155
Severska  3-49, 8-42
Drenovačka 7, 6-14
Omladinska 11-25, 12-16
Almera Severa cijela
Jalšina  cijela
Marinkovičeva cijela
Ivana Markovića cijela

-Donja Bistra

Vladimira Nazora 31-53b, 30-50
Pušćanska 1-3, 2-10
Ante Kovačića 2-42
Zaprešička 3-7
Nikole Tesle 3-19, 2-4
Stubička  458
Jupičeva cijela
Belušići cijela

-Jablanovec

Trešnjevačka 7-23, 4-18
I odv.Trešnjevačke 9-11, 8-10
Antuna Mihanovića 3, 4-12
Krapinska 7-31, 4-20
Marinka Bašiča 25-27, 40-44
Novi Put  cijela

 

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju.



OBAVIJEST O PODUZIMANJU MJERA OBVEZNOG UKLANJANJA AMBROZIJE

12/08/2014

Osim što je veliki problem u poljoprivrednoj proizvodnji, AMBROZIJA je najagresivniji izvor alergena te postoje sve veći zdravstveni problem za stanovništvo.
Vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada) dužni su tijekom vegetacijske sezone redovito uklanjati i suzbijati ambroziju slijedećim mjerama:
-    agrotehničkim: obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kultura;
-    mehaničkim: okopavanjem, plijevljenjem zasijanih kultura i redovitom košnjom;
-   kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida za suzbijanje ambrozije.

Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije donijelo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (Narodne novine br. 72/07).
Općina Bistra je donijela Odluku o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja ambrozije. Nadzor nad provedbom ove Odluke i naredbe Ministarstva provoditi će KOMUNALNI REDAR, a prema svima koji se ne budu pridržavali propisanih obveza Općina Bistra će poduzeti zakonske mjere.

                            OPĆINA BISTRA

U Bistri, 08.08.2014.



Poziv na javnu raspravu o izmjeni Prostornog plana

23/06/2014

Načelnik Općine Bistra objavljuje:

JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Bistra (PPUO) i Detaljnog plana uređenja 'Donja Bistra – Poljanica' (DPU)

Više detalja u priloženom dokumentu



Obavijest o obustavi isporuke električne energije 12.06.2014.

11/06/2014

Dana 12.06.2014. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00 13:00 sati zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bit će bez isporuke električnom energijom slijedeće ulice u Poljanici:

Cvjetna 9,13, 10-20
Poljanička 1-47, 2-72

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju!



Arhiva

Dogradnja dječjeg vrtića

Radovi u tijeku

Bistranska 98, Poljanica Bistranska
10298 Bistra

Tel: +385 (0)1 3390 039
Fax: +385 (0)1 3357 462

E-mail: opcina-bistra@bistra.hr
www: www.bistra.hr