Vijesti

Općinsko vijeće – sjednicom zaključili godinu

18/12/2014

Ove srijede održana je 12. sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su vijećnici prihvatili odluke o 3. izmjenama i dopunama općinskog proračuna za 2014. godinu, te o proračunu za nadolazeću godinu.
Proračun za 2015. godinu planiran je u znatno manjem iznosu od ovogodišnjega, uslijed zakonodavnih promjena vezanih uz brdsko planinski status i regionalni razvoj, o čemu više u novom broju Glasa Bistre, koji izlazi uoči nadolazećih blagdana.
Po riječima načelnika Krešimira Gulića, iza Bistre je, unatoč teškom gospodarskom trenutku, još jedna dobra godina, obilježena brojnim aktivnostima. Proširen je vrtić, izgrađene su nove dionice pješačkih staza, uređeno je više bistranskih ulica, radi se na proširenju groblja, te je ustrojeno 6 zelenih otoka, kao doprinos ljepšoj i čistijoj Bistri.
Smanjenje općinskog proračuna u sljedećoj godini neće značiti i obustavu ovakvih aktivnosti, već su planirani daljnji radovi na izgradnji nogostupa, daljnjem proširenju vrtića i škole, uređivanju prometnica, te na novom proširenju groblja.
Sve navedeno, kao i brojne druge aktivnosti, namjeravaju se realizirati racionalizacijama i uštedama na svim proračunskim stavkama, kako smanjivanjem dotacija udrugama, vijećničkih naknada i plaća, tako i povećanjem komunalnog doprinosa, dok će subvencioniranje usluga javnog prijevoza osnovnoškolaca i vrtićkih usluga ostati nepromijenjeno.Medvednica i Lonjsko polje – dobitnici Europskog certifikata

17/12/2014

U restoranu Stara Lugarnica na Sljemenu u ponedjeljak je održan Charter Parthy, kojim je obilježen službeni početak djelovanja parkova Medvednica i Lonjsko polje kao dobitnika Europskog certifikata za održivi turizam.
Ovo prestižno priznanje navedenim parkovima uručeno je u petak, 12.prosinca, u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a ove godine uz naše parkove certifikat su dobila još samo tri europska parka, kao priznanje za svoj ukupni rad na razvoju održivog turizma u zaštićenim područjima.
Između brojnih uzvanika, koji su uveličali ovu svečanost  parkova Medvednice i Lonjskog polja, napore  dobitnika certifikata posebno su naglasili i pozdravili pomoćnik ministra Ministarstva zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep, zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, te Andrea Štefan, vršiteljica dužnosti direktora WWF-a (svjetske organizacije za zaštitu prirode) u Hrvatskoj, dok su u ime dobitnika priznanja na čestitkama zahvalili, kao i iznijeli daljnje razvojne planove, ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić-Limari i ravnatelj PP Lonjsko Polje Goran Gugić.

 Ivan Brezović i Luka Prihistal završetak godine okrunili još jednom pobjedom

16/12/2014

Na kvalifikacijama za Međunarodni božićni turnir, održanim 22. 11. 2014. godine, na kojem je natupio 151 hrvač, točnije 72 kadeta i 79 dječaka, obojica bistranskih hrvača, Prihistal i Brezović, kvalificirali su se i time si osigurali pravo nastupa na tradicionalnom Božićnom turniru. Kako prvih četveroplasiranih hrvača u svakoj težinskoj kategoriji ima pravo nastupa na Božićnom turniru, Luka Prihistal plasirao se u kategoriji 53 kilograma bez ijedne izgubljene borbe, dok se Ivan Brezović plasirao u kategoriji 66 kilograma, sa jednom izgubljenom borbom u finalu turnira.
U organizaciji Saveza hrvačkih sportova grada Zagreba i Hrvatskog hrvačkog saveza, 13.12.2014. godine, održan je tradicionalni Božićni turnir na kojem su osim hrvača iz hrvatskih klubova, nastupili i hrvači iz Poljske, Slovačke, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Hrvački klub Bistra nastupio je sa trojicom hrvača, kvalificiranim Prihistalom i Brezovićem, te Tinom Prihistalom koji je pravo nastupa imao na temelju prethodne kvalifikacije Luke Prihistala. U izrazito jakoj konkurenciji i zahtjevnim borbama, i Luka i Ivan, završili su turnir bez izgubljenih borbi osvojivši tako prva mjesta, te se ponovo okitili zlatom, dok je Tin Prihistal ostao bez plasmana.
Ovom pobjedom i Ivan Brezović i Luka Prihisatl okrunili su svoj iznimno uspješan dvogodišnji nastup u dobnoj skupini mlađih dječaka, tijekom koje su se osim osvojenih zlatnih medalja na svim Međunarodnim turnirima i Lige zagrebačke županije, okrunili i titulama vice prvaka Hrvatske u slobodnom i u grčko-rimskom načinu hrvanja.  Prepoznavši i cijeneći vrijednosti i trud ove dvojice hrvača, te njihov doprinos kako u hrvačkom sportu tako i u razvoju sporta u Bistri, načelnik Općine Bistra, Krešimir Gulić, dodijelio im je priznanja kao sportašima 2014. godine. Sezonu 2015. godine započinju u dobnoj skupini starijih dječaka nadajući se istom uspjehu.USPIJEŠAN VIKEND TK BISTRA

16/12/2014

Dana 13.04,2014 god subota nastupili smo na 12. Adidas Maksimir Cup-u. Na turniru se okupilo 574 natjecatelja 44 klubova iz 5 zemalja. Vec tradicionalno međunarodno natjecanje pod organizacijom taekwondo kluba Maksimir. Taekwondo klub Bistra u Podsusedu u Sutinskim vrelima nasi natjecatelji briljirali na tatamiju.

Osvojeni su sljedeci rezltati:
ZLATA SU OSVOJILI:
Jan Flegar, Ana Minković, Ena Veverec, Leon Senicic, Leon Klanfar, Lara Kurjan, Ivan Žagmešter i Filip Špiček.

SREBRA SU OSVOJILI:
Kiara Škrlin, Lana Radović i Jakov Ivanković

BRONCE SU OSVOJILI:
Damjan Ivanković, Nicole Fumić i Dora Troha

Drugi dan u nedjelju 14.12.2014 god naša 3 izabrana  kandidata Matea Fumić, Jana Drviš i Antonio Šklin u Zagrebu u Privatnoj dvorani Combat centra u Strojarskoj ulici uspiješno su položili majstorski crni pojas 1 Dan. Godina dana u velikim pripremama i treninzima uspiješno se odrazilo na naše kandidate. Velike čestitike našoj trojki.

Martina Šarec, TK BistraBistrani u Muzeju suvremene umjetnosti

15/12/2014

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti 6. prosinca obilježio je petu godinu useljenja u novu zgradu i 60. obljetnicu svojega osnivanja, na kojima su na osobit način sudjelovali i Bistrani, obitelji Škrlin i Škrlin- Batina.
U Atelijeru Kožarić svojim programom Laboratorij za oživljavanje umjetnica i kustosica Kristina Leko predstavila se novim video uratkom Naša draga Marica – Rezanje Sljemena, kojim je autorica predstavila potragu za bakom Maricom, mljekaricom koja je Kožariću godinama iz Bistre nosila sir i vrhnje, a koju su često i Kožarići posjećivali u Gornjoj Bistri, planinareći sljemenskim stazama.
Ovom portretiranju malih ljudi nazočili su članovi obitelji bake Marice, odnosno Marije Škrlin Batina, sinovi Nedeljko Škrlin i Stanko Škrlin-Batina, te kćeri Marija i Katarina sa svojim obiteljima, a koji su za potrebe ove izložbe dali na raspolaganje i dio svoje foto arhive.
Na slikama – bistranske obitelji nekada i danas.

 Arhiva

Objave

Raspored odvoza komunalnog otpada za vrijeme blagdana

18/12/2014Obavijest poljoprivrednicima

17/12/2014

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida iste će od 26. studenoga 2015. godine moći kupovati i koristiti samo profesionalni i za njihovu primjenu osposobljeni poljoprivrednici sa iskaznicom.

Izobrazbu su dužni proći:
SVI POLJOPRIVREDNICI (RATARI, VOĆARI, VINOGRADARI, POVRĆARI, UZGAJIVAĆI CVIJEĆA I UKRASNOG BILJA....) KOJI NISU U OPG-U I NOSITELJI TE ČLANOVI OPG-a,
PROIZVOĐAČI HRANE I SIROVINA U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU, PRODAVAČI U POLJOPRIVREDNIM LJEKARNAMA I SAVJETNICI

Pravilnikom je propisano da obveznici izobrazbe osnovni modul moraju završiti do 26. studenog 2015. godine. Učilište APIS započinje s provedbom izobrazbe za profesionalne korisnike (OPG-e)         i distributere za održivu uporabu pesticida na Vašem području, a izobrazbu će provoditi u siječnju 2015. godine u prostorijama Općine Bistra (Dom kulture).

Za informacije, prijavu i upise dostupni smo vam na:
tel: 01/3818-028,  mob: 099/4383-306,  e-mail: tajnik@uciliste-apis.hr  i  www: uciliste-apis.hr

Izobrazbu će provoditi petnaestak ovlaštenih predavača, izuzetnih stručnjaka u području izobrazbe i praktičara koji su polaznicima spremni prenijeti vlastita iskustva u rukovanju i primjeni pesticida. Uvjerni smo da upravo to polaznicima edukacije jamči vrlo dobre rezultate završnih ispita.
Izobrazba će biti organizirana kroz tri dana u večernjim satima (od 17-20 sati). Ispit će biti organiziran u roku do deset dana nakon završetka izobrazbe.         

Cijena izobrazbe i polaganja ispita iznosi 500,00 kuna + 30,00 kn za izdavanje iskaznice, uz moguće subvencije Općine i Županije (do 350,00 kn).

Od prosinca 2015. godine profesionalna sredstva za zaštitu bilja moći će kupovati i smjeti će primjenjivati isključivo osobe koje su završile izobrazbu. To će dokazivati iskaznicom koju će izraditi u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi. Za izradu iskaznice potrebno je priložiti potvrdu da je obveznik uspješno završio izobrazbu i položio ispit u ovlaštenoj instituciji. A to je Učilište APIS.

Kao andragoška obrazovna ustanova Učilište APIS je jedino učilište u Republici Hrvatskoj specijalizirano u obrazovnom sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine. Upravljanja sustavom normi u obrazovanju Učilište APIS dokazuje certifikatom ISO 9001.Obavijest za korisnike Općinske knjižnice Bistra

11/12/2014

U četvrtak, 18. prosinca knjižnica će biti zatvorena za korisnike. Na Badnjak, 24. prosinca i Staru godinu, 31. prosinca radno vrijeme je skraćeno te će knjižnica raditi 8.00 – 12.00 sati. U subotu, 20. prosinca, u 11.30 sati u knjižnici će se održati božićna radionica. Izrađivat ćemo božićne ukrase i kititi bor. Pozvani su i veliki i mali!Obavijest za korisnike Općinske knjižnice Bistra

01/12/2014

U petak, 5.12.2014. godine knjižnica će raditi 15:00 – 19:00 sati.Obavijest o terminima odvoza papira i plastike

20/11/2014Arhiva

Dogradnja dječjeg vrtića

Radovi u tijeku

Bistranska 98, Poljanica Bistranska
10298 Bistra

Tel: +385 (0)1 3390 039
Fax: +385 (0)1 3357 462

E-mail: opcina-bistra@bistra.hr
www: www.bistra.hr