Vijesti

Općinsko vijeće Bistre – donesen detaljni plan uređenja Donja Bistra – Poljanica

01/02/2015

Bistranski vijećnici na svojoj 14.sjednici, održanoj u četvrtak 29.siječnja, usvojili su odluku o donošenju detaljnog plana uređenja budućeg stambeno-poslovnog naselja Donja Bistra – Poljanica. Ovom odlukom projekt urbane komasacije, kojim se navedene površine pretvaraju u novih 280 gradilišta za potrebe stambenih i poslovnih objekata, se sve više približava realizaciji, a na zadovoljstvo većine vlasnika zemljišnih parcela, koji su se usaglasili s ovim projektom.
Vijećnici su ujedno pokrenuli inicijativu na izmjeni naziva budućeg općinskog centra iz sadašnjeg radnog Donja Bistra –Poljanica u Bistra, a u kojem bi prostoru svoje sjedište imala i općinska uprava.
Od važnijih tema sa sjednice izdvajamo i izbor Odbora za strateško planiranje projekata Europske unije, čija će zadaća biti praćenje i pripremanje natječaja u svrhu apliciranja na natječaje EU fondova.
Na slikama – detalji sa sjednice i kartografski prikaz sadašnjeg stanja i budućeg nakon realizacije urbane komasacije

 DVD Bistra – podmladak darivao Dječju bolnicu

29/01/2015

Vrijedne ruke malih bistranskih vatrogasaca prošlu su godinu zaključile radionicama izrade božićnih ukrasa, koje su potom, za vrijeme podjele novogodišnjih darova u Donjoj Bistri, prodali svojim sumještanima.
Prikupljenim novcem štićenicima Dječje bolnice kupili su prigodne darove, koji su uručeni ravnatelju bolnice dr. Renatu Mittermayeru.
Ravnatelj bolnice zahvalio se bistranskim vatrogascima na njihovoj nesebičnoj donaciji, a kojom su mali vatrogasci odvažno krenuli humanitarnim stopama svojih starijih kolega.
Na slikama – detalji s prigodne prodaje i uručivanja donacije

 Udruga vinogradara, podrumara i ljubitelja dobroga vina Sveti Nikola Bistra obilježila Vincekovo

23/01/2015

Vincekove
...Zbudi se, trsek, em spiš od Miholja.
   Popij si vina i z klobasom nahrani,
   da bi nam nova berba bila bolja
   i lagvi punejši nek su bili lani...

...Svaki si od nas tvoj dar hoće spiti.
   Od domače kaplje i srce je vruče.
   Mi bumo delali, a Vinko naj te štiti
   od zime, mraza, bolesti i tuče...
Stjepan Špoljar – Vincekove (Bistrajnski falačec sreće, 1999.)

Svetoga Vinka jučer su tradicionalno obilježili bistranski vinogradari. Orezali su prve lucne, zalijali kobasice vinom, izmolili vinske molitve i to sve u vjeri i nadi da bi im nadolazeće vinska godina bila uspješna i izdašna. Ispunjena žuljevitim rukama vinogradarskih težaka, a potom i nagrađena obilnom berbom i pitkim vinima.

Dobrih kapljic, svirke tamburaša i popevki bilo je na pretek. I tak gliboko v noć, gda se vinska družina razišla – neki su prešli svojim hižama, dok je čudaj njih završilo po susednim kletima i pelnicama – kaj ti je to takva navada.Općinsko vijeće – usvojene izmjene i dopune Prostornog plana

16/01/2015

Na svojoj 13. sjednici, održanoj u srijedu 14. siječnja, vijećnici Općinskog vijeća donijeli su odluku o usvajanju IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Bistra.
Odluka o izmjeni i dopuni Prostornog plana donesena je odmah po dobivenoj suglasnosti na isti od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije, odnosno po njihovom utvrđivanju kompatibilnosti općinskog plana s Prostornim planom Zagrebačke županije, a koji je ujedno usklađen i s lani donesenim Prostornim planom Parka prirode Medvednica.
Postupak izmjena i dopuna plana započeo je 2012. godine, a istim će se omogućiti provedba postupka urbane komasacije za potrebe budućeg općinskog centra Donja Bistra – Poljanica, a sam plan donesen je nakon održanih prethodnih i javnih rasprava, kroz koje je na isti podneseno 100-tinjak prijedloga od kojih je velika većina njih i prihvaćena.

 Predsjednički izbori – Hrvatska i Bistra za Grabar-Kitarović

12/01/2015

U drugom krugu predsjedničkih izbora bistranski birači odazvali su se sa 56,64%, što je bilo gotovo na razini ukupne hrvatske izlaznosti od 58,90%.
I ovoga puta birači Bistre većinu svojih glasova dali su Kolindi Grabar-Kitarović,  u iznosu od  57,46% dok je Ivo Josipović zadobio povjerenje 42,54% bistranskih glasača.
Tako je Hrvatska u Kolindi Grabar-Kitarović dobila svoju prvu predsjednicu, a kojoj su u oba izborna kruga uvjerljivu podršku dali i glasači Bistre.
Na slici – glasanje u PoljaniciArhiva

Objave

Potreba za radnicima

27/01/2015

Poziv za upis u vojnu evidenciju

26/01/2015Izobrazba za održivu uporabu pesticida

21/01/2015

Učilište APIS provest će izobrazbu za održivu uporabu pesticida za profesionalne korisnike (OPG-e i ostale poljoprivrednike) u Općini Bistra, velika dvorana Kulturnog centra, Bistranska 98, dana 02.02.2015. u 17:00 sati. (nastava će se održati 02. i 03.02. u 17:00 sati)

Više informacija pročitajte ovdje.Obavijest poljoprivrednicima - korisnicima plavog diesela

21/01/2015

Prenosimo priopćenje Ministarstva poljoprivrede o dodjeli kvote za plavo gorivo. Ministarstvo poljoprivrede je putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelilo nove kvote za 2015. godinu poljoprivrednicima - korisnicima plavog diesela koje je, nakon administrativne provjere, Financijska agencija pridružila korisničkim karticama nositelja prava na korištenje plavog diesela. Temeljem jedinstvenih zahtjeva za 2014. godinu, kvota za plavi diesel za 2015. godinu iznosi 158.991.225,50 litara, a dodijeljena je za 80.661 poljoprivredno gospodarstvo.   
Poljoprivrednici – korisnici plavog diesela ovogodišnju će kvotu moći koristiti već od srijede, 7. siječnja 2015. godine u 10:00 sati. Podsjećamo da je korištenje kvote za 2014. godine omogućeno tek 29. siječnja 2014. godine, a za 2013. godinu 24. siječnja 2013. godine.   
Ministarstvo poljoprivrede, potaknuto nepredvidivim vremenskim uvjetima u posljednjih nekoliko godina, ubrzalo je postupak dodjele kvota na najkraći mogući vremenski rok kako bi korisnicima plavog diesla omogućilo neometano obavljanje poljoprivredne proizvodnje. Obavijest poljoprivrednicima

16/01/2015

POTPORA OSIGURANJU OD MOGUĆIH ŠTETA PROIZVODNJI U POLJOPRIVREDI
Sva poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik, koja su svoju proizvodnju osigurala policom osiguranja od šteta - mogu zatražiti potporu. Potpora se ostvaruje nakon cjelovite uplate ugovorene ukupne premije osiguranja po polici osiguranja i iznosi do 25% troška zaračunate ukupne premije osiguranja, a temeljem Pravilnika o ostvarivanju prava na potporu osiguranja od mogućih šteta proizvodnji u poljoprivredi i Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Maksimalni iznos potpore za osiguranje proizvodnje u tijeku jedne godine po pojedinoj pravnoj ili fizičkoj osobi, kada je ona osiguranik, iznosi 350.000,00 kuna. Zahtjev za ostvarivanje potpore osiguranik podnosi Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 15. travnja 2015. godine za osiguravateljsko razdoblje okončano u prethodnoj kalendarskoj godini. Potpora se isplaćuje jednokratno i to nositelju poljoprivrednog gospodarstva na žiro-račun prijavljen u Upisnik. Rok za isplatu je 31. kolovoza tekuće godine za osiguravateljsko razdoblje iz prethodne kalendarske godine.

Obrasci zahtjeva za potporu osiguranjuArhiva

Bistranska 98, Poljanica Bistranska
10298 Bistra

Tel: +385 (0)1 3390 039
Fax: +385 (0)1 3357 462

E-mail: opcina-bistra@bistra.hr
www: www.bistra.hr